Samen met de kids JUNIORCHEF IN DE KEUKEN Misschien wel de allerleukste plek om samen te werken, is de keuken. Niets leuker dan je samen met kinderen op het feestmenu te storten. Onze huischef, toevallig ook grootvader, zet je alvast op weg. AAN HET WOORD IS... ...Jan Buytaert, sterrenchef op rust, televisiekok op Njam TV en fulltime grootvader. Je kunt hem volgen op www.janbuytaertculinair.be. om jezelf eens in de schoenen van een topchef te plaatsen. We vroegen chef Jan Buytaert hoe hij zijn kleinkinderen aan het koken krijgt. L Voor we aan de slag gaan: hoe houden we de keuken veilig voor onze kleinste chefs? “Let allereerst op met kookvuren; zeker gas- of keramische kookvuren zijn altijd gevaarlijk. Inductie is een stuk veiliger, maar ook daar blijft het opletten. De beste regel is dat je zelf altijd bij het vuur blijft staan. Dat geldt ook voor het snijwerk. Gebruik daar nooit je scherpste messen voor; dat is om problemen vragen. Houd de groep ook beperkt zodat je iedereen in het oog kunt houden. Ik verkies zelf groepjes tot vier kinderen. Dat is ook voor hen het leukst; iedereen heeft dan iets omhanden. Ten slotte, maak goede afspraken met je assistenten en bepaal zo wat wel en niet mag in de keuken.” Kun je ons vertellen hoe je van koken met kinderen een spannend avontuur maakt? “Begin met de aankleding; geef iedereen een schort en de nodige attributen (handdoek, ovenwanten, enzovoort). Een leuke kinderkooksessie begint bij de planning; die is helemaal anders dan bij ervaren koks. Focus op de leuke dingen en zorg dat iedereen ze kan uitvoeren; de lastige onderdelen kun je dan best snel zelf Funinspiratie aten we eerlijk zijn: koken met een bende jong geweld doe je niet alleen voor hun plezier, het is ook een prettige manier doen of die doe je gewoon op voorhand. Laat je assistenten vaak proeven en neem je tijd! Een pannenkoek omdraaien bijvoorbeeld, lijkt een detail, maar als je vier kinderen een pannenkoek wilt laten flippen, ben je al snel een half uur bezig. En dat is net waar je juniorchefs naar uitkijken. Laat de kinderen ook de tafel schikken, menu’s schrijven en mee opdienen.” Hoe komt het eigenlijk dat kinderen koken zo leuk vinden? “Om dezelfde reden als bij zoveel volwassenen: ze vinden het leuk! Het is niet alleen een basisbehoefte, het is ook de ultieme manier om te knutselen. Het resultaat is iets dat je lekker vindt, dat je kunt opeten en waar je de meest fantastische attributen kunt gebruiken. Zet een koksmuts op het hoofd van je juniorchefs en geef hen een klopper in de hand, en je ziet ze een halve meter groeien.” Wat maakt van een gerecht een goed kindergerecht? “De belangrijkste regel: maak dingen klaar die ze graag eten. Dat zijn vaak de ‘veilige’ gerechten; als amateurkok moet je dan maar wat compromissen sluiten. Je hoort best even rond wat hun voorkeuren zijn. Dat betekent niet dat je enkel eenvoudige gerechten moet brengen, maar bereid de moeilijke onderdelen wel zelf voor. Pas je menu aan het seizoen aan en ga niet verder dan drie gangen. Wat ook altijd werkt, is een zestal gerechtjes voorstellen waaruit de juniorchefs zelf kiezen wat ze klaarmaken. En dat is dan het moment om er toch een originele draai aan te geven. Gebruik bijvoorbeeld eens fazant in plaats van kip, of smokkel mango tussen je hamrolletjes met meloen. Je zal verbaasd zijn hoe makkelijk kinderen dat aanvaarden." ▶ focus: familietijd Gevulde flensjes MET ROZIJNEN, APPELTJES EN GEKONFIJTE DADELS • Week 150 gram rozijnen gedurende een half uurtje in warm water. • Meng 100 gram patisseriebloem met 250 dl melk, een eierdooier, een eetlepel arachideolie, en een snuifje zout en suiker, en klop alles tot een mooi beslag. • Snij een geschilde appel in kleine blokjes. Ontpit acht gekonfijte dadels en snij ze in kleine blokjes. • Meng de appelblokjes, dadels en rozijnen door het beslag. • Zet een pan op het vuur en laat een koffielepel boter bruisen in de pan. • Bak vier mooie, grote pannenkoeken en dien ze op met vanille-ijs, ahornsiroop of bruine rietsuiker. kan, kan ook met aardappelpuree. Laat je fantasie de vrije loop. Wat met klei gewone boterham feestelijk door Maak een deegvormpjes te gebruiken. PORTRETFOTO: COMMUNIEKRANT Pagina 94
Pagina 96Scoor meer met een webwinkel in uw sportbladen. Velen gingen u voor en publiceerden brochures online.
Mediazine December 2012 Lees publicatie 5Home