thuis & ontspannen nieuws is voor koffi eliefhebbers in de hele wereld. Genieten met Galapagos Hoewel Ecuador, wat kwantiteit betreft, zich niet met Brazilië en Colombia kan meten, lukt dat in de kwaliteit wel. Koffi ekenners zijn over het algemeen erg te spreken over de koffi ebonen, waarvan Ecuador meer dan 850.000 balen produceert die op het vaste land worden geproduceerd. Maar koffi e gezet van bonen afkomstig van de Galapagos Eilanden belooft een genot voor de smaakpapillen. Deze eilanden zijn in 1959 uitgeroepen tot nationaal park, waardoor de koffi e die er wordt verbouwd echt biologische koffi e is. Koffi e Titicaca Peru produceert per jaar ongeveer vier miljoen balen koffi ebonen. De bonen die afkomstig zijn van Peruaanse bodem worden veelal gebruikt in combinatie met andere koffi ebonen; deze zijn uitermate geschikt voor een melange omdat ze mild van smaak zijn en goed samengaan met andere smaken. Een ontwikkeling die in veel Zuid-Amerikaanse landen te merken is, namelijk een toenemend aantal van kleinere koffi eboeren die koffi ebonen van een hoge kwaliteit produceren, zien we ook in Peru. Vooral van de hogere gebieden, zoals rond het hoog gelegen Titicaca-meer, komen meer en meer kwalitatief goede koffi ebonen vandaan. Venezolaanse koffi ecultuur Tijdens de meest recente oogst produceerde Venezuela 1,2 miljoen balen koffi e. Hiervan blijft een groot deel in het land zelf, want de Venezolanen zijn echt gek op koffi e. Koffi e speelt dan ook een belangrijke rol in de Venezolaanse cultuur. Gasten krijgen bijvoorbeeld vaak een kopje koffi e aangeboden; het weigeren hiervan wordt als een belediging beschouwd. Venezuela heeft turbulente jaren beleefd op het gebied van de binnenlandse koffi eproductie, maar ook hier zijn de laatste jaren meer kleinere plantages te ontdekken die koffi ebonen produceren van een goede kwaliteit. Koffi e gezet van een Venezolaanse koffi eboon wordt gekarakteriseerd door een frisse zuurheid en karakteristieke smaak. Wie wel eens een Venezolaanse koffi e wil proeven, zal goed moeten zoeken; de meeste bonen worden in Venezuela zelf geconsumeerd of worden geëxporteerd naar Noord-Amerika. ◾ Slurpen maar! Het drinken van koffi e is de laatste jaren steeds meer verheven tot een echte kunst. Niet alleen voor de echte koffi ekenners, maar ook voor dagelijkse drinkers wordt de kwaliteit van koffi e steeds belangrijker. Zogenaamde cupping-workshops, oftewel een cursus koffi eproeven, worden dan ook steeds populairder. Want net als bij wijn herbergt koffi e verschillende smaakfacetten die je in eerste instantie niet opmerkt. Tijdens een koffi eproefcursus leer je daarom onder meer hoe je deze smaken kunt onderscheiden voor een ultieme smaakbeleving. Alvast een paar tips: ruik allereerst aan het aroma van de koffi e en probeer hier al verschillende geuren in te ontdekken. Slurp daarna, net als bij het proeven van wijn, wat koffi e naar binnen en probeer de smaak voor jezelf te beschrijven. Pagina 40

Pagina 42

Voor kranten, online reclamefolders en onderwijs catalogussen zie het Online Touch CMS beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een online shop in uw catalogi.

Mediazine December 2012 Lees publicatie 5Home


You need flash player to view this online publication